Autentična Kreativka: Jasmina Hudić

U novi tjedan ulazimo vrlo poslovno sa politologinjom koja je svoju sreću pronašla u poduzetništvu. Jasmina Hudić uz svakodnevne obaveze majke prekrasnog sina, uspješno savladava izazovan put poslovne savjetnice međunarodnih certifikata. 

1. Jasmina, za početak nam reci kako je došlo do odluke da kao politologinja, kreneš u poduzetničke vode u kojima već 5 godina plivaš kao poslovna savjetnica za sustave upravljanja kvalitetom, okolišem, zdravljem i sigurnosti na radu?

"Tijekom izvanrednog studija politologije sam više-manje bila u stalnom radnom odnosu; od recepcije hotela pa do komercijale. Nisu mi bili strani ni poslovi čišćenja i ispomoći u kuhinji hotela. Vrlo rano sam otkrila različite radne pozicije tako da sam već pri kraju studija bila svjesna tržišta rada, mnogih pozitivnih i negativnih aspekata koji inače čekaju mladu osobu po završetku studija. Iako je bilo naporno razdoblje, danas sam sretna da je to bio moj put. Nije bilo jednostavno dobiti željeni posao u struci a nisam htjela ni pomišljati na život van zemlje. Kada sam se osjetila dovoljno spremnom i radno iskusnom, iskoristila sam bespovratne poticaje HZZ-a i osnovala svoj obrt „Korektiva“ koji se bavi poslovnim savjetovanjem pri uvođenju sustava upravljanja prema međunarodnim ISO normama."

2. Prije ulaska u poduzetništvo si jedno vrijeme i volontirala u  Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Kakvo ti je bilo iskustvo asistentice i što si iz tog iskustva ponijela sa sobom?

"Iako u sebi prije svega njegujem poduzetnički duh, ne krijem da je moja velika ljubav oduvijek i zauvijek – politologija. Iz tog razloga sam bila presretna kada sam uspjela dobiti priliku za volontiranje u Uredu bivšeg predsjednika RH. Zanimalo me kako politologija funkcionira u praksi i zahvalna sam ljudima iz Ureda, a posebno mom mentoru, g. Tomislavu Jakiću, koji je svojevremeno bio jedan od najboljih vanjsko političkih novinara na ovim prostorima. Obnašao je dužnost i savjetnika Predsjednika RH u više mandata i mogu reći da sam puno naučila tijekom asistiranja savjetniku u relativno kratkom vremenu provedenom u Uredu."

Web "Korektiva"
3. Kroz svoj obrt Korektivu pomažeš drugim tvrtkama uvesti sustav upravljanja kvalitetom proizvoda i usluga prema normi ISO 9001:2015, sustav upravljanja zaštitom okoliša prema normi ISO 14001:2015 i sustav upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu ISO 45001:2018. Možeš li nam pobliže pojasniti zašto je tvrtkama važno ili nužno imati navedene norme te koja je tvoja strateška prednost kao poslovne savjetnice?

"Ponekad je nužno uvesti ISO standarde u poslovanje tvrtke, ukoliko su oni postavljeni kao uvjet na natječaju javne nabave ili kao zahtjev od strane poslovnih partnera tvrtke. Vrlo često nije ni zahtjev, a ni uvjet imati ih, ali organizacije smatraju kako će im to donijeti brojne prednosti na tržištu; od povećanja konkurentnosti do većeg ugleda. Nekada im je najvažniji marketinški efekt. Organizacije na svjetskoj razini uvode ISO standarde kako bi poboljšale opću organiziranost kroz standardizaciju procesa i praćenja njihove učinkovitosti. Funkcioniranje cjelokupnog poslovanja na temelju upravljanja rizicima tvrtki donosi brojne prednosti pred ostalima koji ne uzimaju u obzir bitne elemente u svojoj organizaciji i van nje a koji uvelike utječu na njen rad i opstanak na tržištu. Moja strateška prednost kao poslovne savjetnice je provedba postupka kod klijenata sa konkretnom pažnjom i posvećenosti, uz maksimalan trud bez obzira radi li se o vrlo maloj tvrtki ili velikom sustavu. Klijenti često naglašavaju moju dostupnost i ažurnost, te u meni pronalaze stalnog poslovnog partnera i nakon završetka postupka uvođenja sustava upravljanja."

4. Upoznale smo se na jednoj edukaciji i tako povezale. Reci nam ulažeš li mnogo u edukacije? Jesu li više poslovne ili osobne prirode i na koji način ti pomažu, kako privatno tako i poslovno?

"Edukacije su uvijek dobrodošle i jednako su značajne kako one poslovne prirode tako i osobne. To jednostavno mora ići usporedno jer bez osobnog razvoja- rada na sebi ne može se uspjeti u poduzetništvu. A da bi poduzetnik rastao u svojoj karijeri mora stalno nadograđivati stručna znanja. ISO standardi su podložni izmjenama, izlaze nove verzije pojedinih normi i uvijek treba biti u korak sa promjenama, tako da su edukacije vrlo poželjne. Ne držim se samo ISO standarda već i pojedinih uredbi koje su i zakonski obvezujuće, npr. GDPR. Nastojim biti što korisnija svojim klijentima, te da u meni imaju savjetnika koji pokriva više kompatibilnih područja. Edukacije su ujedno idealna prilika za širenje poslovne mreže i upoznavanja zanimljivih ljudi. U budućnosti ću svakako u većoj mjeri ulagati u dodatne edukacije."



5. Za kraj malo zanimljivosti iz privatnoga života. Nedavno si se preselila u Novi Jelkovec, vidi se da uživaš i da si sretna. Napokon si svoj na svome. Da li je bilo izazovno doći do stana i imaš li kakav dobar savjet za sve koji pokušavaju riješiti stambeno pitanje, bilo kupnjom ili najmom? 😊

"Doista sam sretna. Dugo sam razmišljala da li se prijaviti na POS natječaj za najam stana uz mogućnost otkupa na istoku grada. Drago mi je da sam se ipak odlučila na to iako sam poduže čekala na listi i znala sam da me očekuje jedna jako velika životna promjena, ukoliko zadovoljim uvjete natječaja i kad napokon dođem na red. Vjerujem da ću uspjeti u naumu da se ovaj lijepi stan i otkupi u zadanom roku, jer se ipak radi o nešto povoljnijim uvjetima za otkup. Svima bih savjetovala da se naoružaju strpljenjem i vjerom, te da hrabro kroče na putu rješavanja ovog životno važnog pitanja. Mogućnost plaćanja najma koji ulazi u cijenu otkupa stana je i više nego odlična. Svakako pozdravljam i buduće investicije od strane države – izgradnju dodatnih POS naselja, jednako kao i nastavak sufinanciranja države prilikom otplaćivanja mjesečnih rata za kredit u prvih 5 godina otplate. Podstanarstvo u Lijepoj našoj nije zakonski dovoljno dobro uređeno kao u nekim drugim EU zemljama, te se ni najmodavci ni najmoprimci ne osjećaju zaštićenima. To je vrlo visoki izvor stresa objema stranama, najčešće kroz dugi niz godina, te direktno utječe na dodatno smanjenje nataliteta, uz današnje sve nesigurnije poslove."

Hvala Jasmina na uvidu da unatoč brojnim izazovima i promjenama na poslovnom putu, zaista treba vjerovati i raditi na svojim ciljevima. 
A ukoliko imate pitanja, Jasmini se slobodno možete javiti putem njenog weba Korektiva.

Primjedbe